Ehdotus lantaisten eläinten käsittelyn suositussopimukseksi
Lataukset:
maa- ja metsätalousministeriö
01.01.2004
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön työryhmämuistio 2/2004This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:952-453-158-5Tiivistelmä
Elintarvikkeiden laatuketjussa pellolta pöytään on entistä enemmän otettu huomioon alkutuotannon toiminnan vaikutus elintarvikkeiden laatuun. Huomiota on kiinnitetty sekä tuotantotilan olosuhteisiin että raaka-aineiden vaikutukseen lopulliseen elintarvikkeen laatuun.
Ruuan turvallisuus on kohotettu viimein laatutekijäksi. Turvallisuutta voi saada aikaan vain hyvillä tuotantotavoilla niin alkutuotannossa kuin tuotanto- ja jalostusvaiheissa. Eläinten hyvinvoinnin ja puhtauden merkitys lopputuotteen turvallisuuteen on viime vuosina tullut esille esimerkiksi EHEC-bakteerin kuluttajille aiheuttamia vakavia sairastumisia selvitettäessä.
Teurastuksessa vuodan alta paljastuva ruhon liha on kärjistäen sanottuna steriiliä. Sen hygieenistä, mikrobiologista tasoa voidaan vain yrittää ylläpitää ja pyrkiä estämään sen liiallinen huonontuminen. Lihan hygieenisen laadun parantaminen ei ole mahdollista ilman siihen tähtäävää erityistä käsittelyä. Huomion kiinnittäminen eläimen lantaisuuteen teurastuksen yhteydessä on yksi tärkeimpiä niistä toimenpiteistä, joita voidaan tehdä, että lähtökohta elintarvikkeen turvallisuuteen olisi mahdollisimman hyvä. Lantaisuus on pahimmillaan vakava eläimen hyvinvointiongelma. Eläimen teurastuksessa ja sen jälkeen se on elintarvikkeen turvallisuusriski.
Ruuan turvallisuus on kohotettu viimein laatutekijäksi. Turvallisuutta voi saada aikaan vain hyvillä tuotantotavoilla niin alkutuotannossa kuin tuotanto- ja jalostusvaiheissa. Eläinten hyvinvoinnin ja puhtauden merkitys lopputuotteen turvallisuuteen on viime vuosina tullut esille esimerkiksi EHEC-bakteerin kuluttajille aiheuttamia vakavia sairastumisia selvitettäessä.
Teurastuksessa vuodan alta paljastuva ruhon liha on kärjistäen sanottuna steriiliä. Sen hygieenistä, mikrobiologista tasoa voidaan vain yrittää ylläpitää ja pyrkiä estämään sen liiallinen huonontuminen. Lihan hygieenisen laadun parantaminen ei ole mahdollista ilman siihen tähtäävää erityistä käsittelyä. Huomion kiinnittäminen eläimen lantaisuuteen teurastuksen yhteydessä on yksi tärkeimpiä niistä toimenpiteistä, joita voidaan tehdä, että lähtökohta elintarvikkeen turvallisuuteen olisi mahdollisimman hyvä. Lantaisuus on pahimmillaan vakava eläimen hyvinvointiongelma. Eläimen teurastuksessa ja sen jälkeen se on elintarvikkeen turvallisuusriski.