Elintarvikkeiden innovaatiotyöryhmän muistio
maa- ja metsätalousministeriö
2003
Julkaisusarja:
maa- ja metsätalousministeriön työryhmämuistio 2/2003This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:952-453-095-3Tiivistelmä
Matkalla pellosta pöytään on elintarviketeollisuudella oma keskeinen roolinsa. Elintarviketeollisuuden kansallisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kehittämiseksi olisi tuotteen matkan jokaista vaihetta raaka-ainetuotannosta jalosteen markkinoiden seurantaan pyrittävä vahvistamaan. Tarvitaan kuluttajien tarpeista ja kuluttajatrendeistä lähteviä elintarvikeinnovaatioita.
Eurooppalaista maataloustuotantoa ja elintarviketeollisuutta toistuvasti koetelleet kriisit ovat korostaneet avoimuuden, laadun ja ennen kaikkea elintarviketurvallisuuden asettamia vaatimuksia. Euroopan yhteisön maatalous- ja elintarviketuotannolle asettamien laatuvaatimuksien kuten ympäristön, eläinsuojelun ja elintarviketurvallisuuden huomioon ottaminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuotannossa nostavat tuotantokustannuksia. Ruuan laatuun, turvallisuuteen, terveysvaikutteisuuteen, tuotteiden markkinointiin, markkinoille saattamiseen ja kuluttajakäyttäytymiseen kohdistuva monitieteellinen tutkimus edistää kotimaisen elintarvikkeen matkaa pellolta pöytään.
Innovaatiotoiminnan tukeminen olisi kuitenkin toteutettava laajemmassa kontekstissa kuin pelkästään tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan taloudellisena tukena. Jotta maatalous- ja elintarvikealan innovointia kyettäisiin tehokkaasti edistämään, olisi toimittava riittävän kokonaisvaltaisesti. Elintarvikeketjun osat ovat toisistaan riippuvaisia. Kokonaisvaltainen eurooppalainen järjestelmä, joka tukee innovaatiotoimintaa on avainasemassa tulevaisuuden kilpailukykyä rakennettaessa. Tämä tarkoittaa paitsi taloudellista tukea tutkimusyksiköille myös johdonmukaista ja toimivaa elintarvikelainsäädäntöä, yhdenmukaista, luotettavaa ja joustavaa hallinnointijärjestelmää, tehokasta patenttisuojaa sekä alueellisen osaamisen säilyttämistä, kehittämistä ja jakamista tutkimusyksiköiden ja tieteenalojen välillä.
Eurooppalaista maataloustuotantoa ja elintarviketeollisuutta toistuvasti koetelleet kriisit ovat korostaneet avoimuuden, laadun ja ennen kaikkea elintarviketurvallisuuden asettamia vaatimuksia. Euroopan yhteisön maatalous- ja elintarviketuotannolle asettamien laatuvaatimuksien kuten ympäristön, eläinsuojelun ja elintarviketurvallisuuden huomioon ottaminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuotannossa nostavat tuotantokustannuksia. Ruuan laatuun, turvallisuuteen, terveysvaikutteisuuteen, tuotteiden markkinointiin, markkinoille saattamiseen ja kuluttajakäyttäytymiseen kohdistuva monitieteellinen tutkimus edistää kotimaisen elintarvikkeen matkaa pellolta pöytään.
Innovaatiotoiminnan tukeminen olisi kuitenkin toteutettava laajemmassa kontekstissa kuin pelkästään tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan taloudellisena tukena. Jotta maatalous- ja elintarvikealan innovointia kyettäisiin tehokkaasti edistämään, olisi toimittava riittävän kokonaisvaltaisesti. Elintarvikeketjun osat ovat toisistaan riippuvaisia. Kokonaisvaltainen eurooppalainen järjestelmä, joka tukee innovaatiotoimintaa on avainasemassa tulevaisuuden kilpailukykyä rakennettaessa. Tämä tarkoittaa paitsi taloudellista tukea tutkimusyksiköille myös johdonmukaista ja toimivaa elintarvikelainsäädäntöä, yhdenmukaista, luotettavaa ja joustavaa hallinnointijärjestelmää, tehokasta patenttisuojaa sekä alueellisen osaamisen säilyttämistä, kehittämistä ja jakamista tutkimusyksiköiden ja tieteenalojen välillä.