Pk-toimialabarometri : Elintarvikkeiden valmistus, syksy 2019
(2019-11-27)
työ- ja elinkeinoministeriö
27.11.2019
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019112744459Tiivistelmä
Pk-yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat heikentyneet kevään 2019 tilanteesta. Yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +10, kun se keväällä oli +14. Elintarvikkeiden valmistuksen toimialaa edustavien pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat koko maata ja vertailutoimialoja selvästi paremmat. Koko maassa on eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (34 %). Yritystoiminnan loppumista ennakoi 4 % koko maan pk-yrityksistä. Koko maassa toiseksi eniten on panostettu henkilöstön koulutukseen ja elintarvikkeiden valmistuksen toimialalla toiseksi useimmin mainitaan uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen. Koko maan ja elintarvikkeiden valmistuksen toimialaa edustavat pk-yritykset näkevät eniten kehittämistarvetta markkinoinnissa ja myynnissä. Elintarviketeollisuutta edustavissa pk-yrityksissä kustannustaso nähdään viime syksyn tapaan pahimpana kehittämisesteenä. Noin joka neljännellä koko maan pk-yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla. Elintarvikkeiden valmistusta edustavissa pk-yrityksissä vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla on tämän syksyn otoksessa vajaalla kolmasosalla.