Muuntogeeniset elintarvikkeet
Sosiaali- ja terveysministeriö Biotekniikan neuvottelukunta
2010
Julkaisusarja:
Biotekniikan neuvottelukunnan julkaisuja 2010:3This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201309236149Tiivistelmä
Biotekniikan neuvottelukunta herättää keskustelua ja tuo tietoa bio- ja geenitekniikasta kuluttajille, päättäjille ja medialle. Tutkimusten mukaan suomalaiset kaipaavat lisää tietoa muuntogeenitekniikasta ja sen soveltamisesta. Muuntogeeniset elintarvikkeet -julkaisun tavoitteena on antaa lukijalle taustatietoa Suomessa, Euroopan unionissa (EU) ja muualla maailmalla käytävään keskusteluun muuntogeenisistä kasveista ja niiden käytöstä elintarviketuotannossa. Biotekniikan neuvottelukunta toivoo tämän julkaisun antavan lukijalleen eväitä keskusteluun ja keinoja muodostaa oma mielipiteensä.
Julkaisu on kirjoitettu vuoden 2010 alussa, jolloin Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei viljellä muuntogeenisiä kasveja. Suomessa ei myöskään ole kaupan elintarvikkeita, joissa on muuntogeenisiä ainesosia. Suomessa on kuitenkin ajoittain keskusteltu vilkkaasti tuotantoeläimille syötettävästä muuntogeenisestä rehusta. Maailmalla viljelty rehu on suureksi osaksi muuntogeenistä, ja sitä käytetään vähäisessä määrin myös Suomessa. Suomessa tutkitaan tutkimuslaboratorioissa useita muuntogeenisiä kasvilajeja, ja kenttäkokeissa on tutkittu muuntogeenistä koivua ja paperiteollisuuteen soveltuvaa niin sanottua tärkkelysperunaa. Tätä julkaisua kirjoitettaessa muuntogeenistä kasvintuotantoa koskeva lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä.
Julkaisu on kirjoitettu vuoden 2010 alussa, jolloin Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei viljellä muuntogeenisiä kasveja. Suomessa ei myöskään ole kaupan elintarvikkeita, joissa on muuntogeenisiä ainesosia. Suomessa on kuitenkin ajoittain keskusteltu vilkkaasti tuotantoeläimille syötettävästä muuntogeenisestä rehusta. Maailmalla viljelty rehu on suureksi osaksi muuntogeenistä, ja sitä käytetään vähäisessä määrin myös Suomessa. Suomessa tutkitaan tutkimuslaboratorioissa useita muuntogeenisiä kasvilajeja, ja kenttäkokeissa on tutkittu muuntogeenistä koivua ja paperiteollisuuteen soveltuvaa niin sanottua tärkkelysperunaa. Tätä julkaisua kirjoitettaessa muuntogeenistä kasvintuotantoa koskeva lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä.