• Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Valto etusivu
  • Maa- ja metsätalousministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Valto etusivu
  • Maa- ja metsätalousministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Huomisen ruoka - kansallisen ruokastrategian taustaraportti

Palokangas (ruokastrategiaryhmä), Simo; Karttunen (ruokastrategiaryhmä), Kaisa; Mäkelä (Kuluttajatutkimuskeskus), Johanna; Haikonen (maa- ja metsätalousministeriö), Anne; Lehtinen (Tilastokeskus), Ilkka; Borg (ruokastrategiaryhmä), Patrik; Knuuttila (MTT), Marja; Arovuori (PTT), Kyösti; Pyykkönen (PTT), Perttu; Harkki (MTT), Anu; Väänänen (MTK), Olli-Pekka; Peltonen-Sainio (MTT), Pirjo; Hakala (MTT), Kaija; Jauhiainen (MTT), Lauri; Forsman-Hugg (MTT), Sari; Kontro (MTT), Jaana; Raussi (Eläinten hyvinvointikeskus), Satu; Virtanen (MTT), Yrjö; Kurppa (MTT), Sirpa (ruokastrategiaryhmä); Alakukku (Helsingin yliopisto), Laura; Nieminen (MTK), Jouko (2010-06-18)

untranslated
Avaa tiedosto
Huomisen ruoka - kansallisen ruokastrategian taustaraportti.pdf (1.080Mt)
Lataukset: 

Palokangas (ruokastrategiaryhmä), Simo
Karttunen (ruokastrategiaryhmä), Kaisa
Mäkelä (Kuluttajatutkimuskeskus), Johanna
Haikonen (maa- ja metsätalousministeriö), Anne
Lehtinen (Tilastokeskus), Ilkka
Borg (ruokastrategiaryhmä), Patrik
Knuuttila (MTT), Marja
Arovuori (PTT), Kyösti
Pyykkönen (PTT), Perttu
Harkki (MTT), Anu
Väänänen (MTK), Olli-Pekka
Peltonen-Sainio (MTT), Pirjo
Hakala (MTT), Kaija
Jauhiainen (MTT), Lauri
Forsman-Hugg (MTT), Sari
Kontro (MTT), Jaana
Raussi (Eläinten hyvinvointikeskus), Satu
Virtanen (MTT), Yrjö
Kurppa (MTT), Sirpa (ruokastrategiaryhmä)
Alakukku (Helsingin yliopisto), Laura
Nieminen (MTK), Jouko
maa- ja metsätalousministeriö
18.06.2010
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2/2010
Näytä kaikki kuvailutiedot
 
Tweet untranslated
 
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-453-575-5
Tiivistelmä
Valtioneuvoston kanslia asetti 20.11.2009 johtoryhmän valmistelemaan kansallista ruokastrategiaa. Tehtävänannon
taustalla ovat mm. elintarvikkeiden kysynnän ja tarjonnan globaalit vaihtelut, jotka vaikuttavat yhä enemmän myös
Suomen tilanteeseen. Pidemmällä aikajänteellä ruuan ja puhtaan juomakelpoisen veden saatavuus ja riittävyys eivät
ole maailmanlaajuisesti enää itsestäänselvyyksiä. Jokaisella kansakunnalla on tarve varmistaa ruuan saanti väestölleen.
Tämä tulee olemaan monessa maassa entistä suurempi ja keskeisempi tehtävä.
Tänä päivänä Suomen pohjoinen sijainti, lyhyt kasvukausi ja monia maita kylmemmät olosuhteet aiheuttavat kansainvälisen
kilpailukyvyn kannalta haasteita. Pitkällä aikavälillä ilmaston lämpeneminen ja monien alueiden kuivuminen
voivat johtaa suuriin muutoksiin, jotka vaikeuttavat ruuantuotantoa eri alueilla. Suomessa, jossa sadanta on suurempi
kuin haihtuminen, voi muutos luoda meille myös uusia mahdollisuuksia. Se voi merkitä meille suurempaa vastuuta myös
maamme ulkopuolella olevien ihmisten ruokkimisesta.
Toimeksiannon mukaan strategiatyön tavoitteena on löytää keinoja, joilla voidaan mahdollisimman hyvin turvata kotimaisen
ruokasektorin kilpailukyky ja toimintaedellytykset sekä elintarvikkeiden huoltovarmuus tulevaisuudessa. Muuttuvan
toimintaympäristön vuoksi tarvitaan pitkän aikavälin suunnittelua ja tavoitteita, joiden varaan koko ruokajärjestelmää
koskevia päätöksiä voidaan kestävästi rakentaa. Johtoryhmä katsoi strategisen kehityksen kannalta sopivaksi
aikajänteeksi kaksikymmentä vuotta nykyhetkestä eteenpäin.
Monet ruokajärjestelmää koskevat megatrendit ovat tunnistettavissa ja niistä tiedeyhteisöt ovat varsin yksimielisiä. Voi
kuitenkin tapahtua sellaisia muutoksia, joihin ei ole pystytty varautumaan. Esimerkkinä näistä voidaan mainita äskeiset
Islannin tulivuorenpurkauksen vaikutukset lentoliikenteeseen. Kansallisen ruokastrategian kehittäminen tuleekin olla
mieluummin jatkuva prosessi kuin kertaluonteinen selvitys. Johtoryhmä on kiinnittänyt tähän huomiota.
Johtoryhmä päätyi jakamaan työn tuloksen kahteen osioon. Tämä raportti taustoittaa koko ruokajärjestelmän tilannetta,
kehitystä ja tulevaisuutta. Kirjoittajiksi tähän osaan on pyydetty sektorin parhaita asiantuntijoita maassamme.
Esitän tässä yhteydessä parhaat kiitokset kaikille tämän raportin tekemiseen osallistuneille kirjoittajille ja asiantuntijoille.
Toisessa eli toimenpideosassa on johtoryhmän esitykset ja suositukset tarvittavista toimenpiteistä sekä niiden
vastuullisista toteuttajista.
Valtioneuvoston kanslia
Ulkoasianministeriö
Oikeusministeriö
Sisäministeriö
Puolustusministeriö
Valtiovarainministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto@vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Valtioneuvoston kanslia
Ulkoasianministeriö
Oikeusministeriö
Sisäministeriö
Puolustusministeriö
Valtiovarainministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto@vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto