Luomu 2.0 – Finlands nationella ekostrategi för 2030
Maa- ja metsätalousministeriö
29.06.2021
Julkaisusarja:
Jord- och skogsbruksministeriets publikationer 2021:14This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-390-9Tiivistelmä
Ekostrategins mål 2030:
1. Konsumtionsefterfrågan på ekologiska produkter ökar – ekologiska produkters marknadsandel stiger till fem procent 2030. Konsumtionsefterfrågan på, exporten av och produktionen av ekologiska produkter ska ökas på ett balanserat sätt.
2. Användningen av ekologiska livsmedel i storkök ökar. Målet för användning av ekologiska livsmedel i offentliga kök är 25 procent 2030 i Finlands nationella upphandlingsstrategi.
3. Förädlingsgraden av ekologiska livsmedel stiger. Ökningen i efterfrågan på ekologiska produkter är direkt beroende av att förädlingsgraden på livsmedel höjs och av att nya produkter kommer ut på marknaden.
4. Finland blir ett betydande exportland för ekologiska produkter. Det ska utvecklas lämpliga produkter för varje marknad för exportsyften och förädlingsgraden för ekologiska produkter ska höjas.
5. Produktionen ökar. Produktionen ska tillgodose den ökade efterfrågan genom att man tillverkar ett tillräckligt antal ekologiska produkter.
6. Området för ekologisk uppsamling utvidgas. Efterfrågan på finländska naturprodukter är stor och det är möjligt att den ökar särskilt på exportmarknaden.
7. Ekologiskt vattenbruk införs. Det finns efterfrågan på ekologiskt odlad fisk.
8. Den ekologiska kompetensen och kunskapen ökar. Avsikten är att med hjälp av kompetensnätverket AgriHub utveckla bland annat lantbruksföretagens och hela produktionskedjans ekologiska kompetens. Finska ekologiska forskningsinstitutets forskningsstrategi 2021–2024 publicerades i början av 2021.
9. Lagstiftningen och övervakningen utvecklas. EU:s nya nationella förordningar om ekologisk produktion träder i kraft i början av 2022. Livsmedelsverket bereder nya anvisningar för övervakningen av ekologisk produktion.
1. Konsumtionsefterfrågan på ekologiska produkter ökar – ekologiska produkters marknadsandel stiger till fem procent 2030. Konsumtionsefterfrågan på, exporten av och produktionen av ekologiska produkter ska ökas på ett balanserat sätt.
2. Användningen av ekologiska livsmedel i storkök ökar. Målet för användning av ekologiska livsmedel i offentliga kök är 25 procent 2030 i Finlands nationella upphandlingsstrategi.
3. Förädlingsgraden av ekologiska livsmedel stiger. Ökningen i efterfrågan på ekologiska produkter är direkt beroende av att förädlingsgraden på livsmedel höjs och av att nya produkter kommer ut på marknaden.
4. Finland blir ett betydande exportland för ekologiska produkter. Det ska utvecklas lämpliga produkter för varje marknad för exportsyften och förädlingsgraden för ekologiska produkter ska höjas.
5. Produktionen ökar. Produktionen ska tillgodose den ökade efterfrågan genom att man tillverkar ett tillräckligt antal ekologiska produkter.
6. Området för ekologisk uppsamling utvidgas. Efterfrågan på finländska naturprodukter är stor och det är möjligt att den ökar särskilt på exportmarknaden.
7. Ekologiskt vattenbruk införs. Det finns efterfrågan på ekologiskt odlad fisk.
8. Den ekologiska kompetensen och kunskapen ökar. Avsikten är att med hjälp av kompetensnätverket AgriHub utveckla bland annat lantbruksföretagens och hela produktionskedjans ekologiska kompetens. Finska ekologiska forskningsinstitutets forskningsstrategi 2021–2024 publicerades i början av 2021.
9. Lagstiftningen och övervakningen utvecklas. EU:s nya nationella förordningar om ekologisk produktion träder i kraft i början av 2022. Livsmedelsverket bereder nya anvisningar för övervakningen av ekologisk produktion.