Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Valtioneuvoston kanslia
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Valtioneuvoston kanslia
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille : Tilanne Suomessa ja pelisääntöjä markkinoinnin säätelyyn

Fogelholm, Mikael; Närvänen, Elina; Erkkola, Maijaliisa; Lähteenmäki-Uutela, Anu; Kaivonen, Ines; Nikkola, Aku; Sutinen, Ulla-Maija; Uusitalo, Liisa (2021-10-14)

Avaa tiedosto
VNTEAS_2021_57.pdf (1.834Mt)
Policy Brief 2021:27 (677.4Kt)
Lataukset: 

Tilaa verkkokaupasta
Fogelholm, Mikael
Närvänen, Elina
Erkkola, Maijaliisa
Lähteenmäki-Uutela, Anu
Kaivonen, Ines
Nikkola, Aku
Sutinen, Ulla-Maija
Uusitalo, Liisa
Valtioneuvoston kanslia
14.10.2021
Julkaisusarja:
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:57
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-170-4
Tiivistelmä
Tämä raportti esittää suositukset, tärkeimmät tulokset ja tutkimusmenetelmät Valtioneuvoston kanslian rahoittamassa EPELI-hankkeessa (2020-21), joka kohdistui lapsille ja nuorille suunnattuun epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin. Hankkeen toteutuksesta vastasivat tutkijat Helsingin ja Tampereen yliopistoista sekä Suomen ympäristökeskuksesta. Viestinnän toteutti Ahjo Communications. Hankkeen tulosten perusteella nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa sääntelyä tarvitaan etenkin suojelemaan paremmin 13–17-vuotiaita nuoria. Sääntelyä on kehitettävä niin, että yritysten itsesääntely, viranomaisvalvonta ja lainsäädäntö tukevat toisiaan. Sääntelyssä on tärkeää huomioida se, että markkinointi on siirtynyt vahvasti sosiaaliseen mediaan. Keskeinen asia ravitsemuspoliittisessa ohjauksessa on elintarvikkeiden luokittelu terveyden kannalta epäsuotuisiin (“epäterveellisiin”), suositeltaviin (“terveellisiin”) ja muihin. Siksi Suomessa on otettava käyttöön ravitsemusprofilointiin perustuva järjestelmä, joka kertoo elintarvikkeen ravitsemuksellisesta laadusta riittävän monipuolisesti, eikä ainoastaan indikoiden epäterveellistä vaihtoehtoa tai terveellistä vaihtoehtoa. Aluksi tämä järjestelmä voi pohjautua WHO:n epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamistaulukkoon.

Kuvaus

Tämä julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.(tietokayttoon.fi) Julkaisun sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä tekstisisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto