Ravintoloita koskevan tupakkalain toteutuminen Suomessa : Selvityshenkilön raportti
Reijula, Kari (2004)
Reijula, Kari
Sosiaali- ja terveysministeriö
2004
Julkaisusarja:
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita = Social- och hälsovårdsministeriets promemorior = Working group memorandums of the Ministry of Social Affairs and Health 2004:15This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201504226165Tiivistelmä
Selvityksen tavoitteena oli arvioida ravintola-asiakkaiden ja työntekijöiden altistuminen tupakansavulle ravintoloissa, tutkia tupakkalain toteutumisen mahdollisia esteitä ja etsiä keinoja ongelmien poistamiseksi sekä tehdä ehdotus toimiksi, joilla tupakansavulle altistumista ravintoloissa voidaan nykyisestä vähentää tai se kokonaan estää.
Selvitys perustuu eri tahojen kuulemiseen (esim. Suomen Hotelli ja Ravintola liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, työsuojelupiirien edustajat ja Tuotevalvontakeskus) ja valtakunnallisen seurantatutkimuksen ja tupakansavun pitoisuusmittausten tulosten koontiin ja analysointiin.
Valtakunnallisen kyselyn altistuminen tupakansavulle ravintolatyössä on vähentynyt hyvin hitaasti: kaikkien vastanneiden osalta vuosina 1999-2003 tupakansavulle altistumattomien määrä nousi 34%:sta 41%:iin ja samaan aikaan yli 4 tuntia eli puolet työvuorostaan tupakansavulle altistuvien määrä laski 46%:sta 31%:iin. Tarjoilijoilla altistumattomien määrä nousi 15%:sta 18%:iin ja yli 4 tuntia altistuneiden määrä laski 73%:sta 49%:iin. Baarimestareilla vastaavat luvut olivat 5%:sta 3%:iin ja 93%:sta 78%:iin.
Tupakansavun pitoisuusmittauksissa vuosina 1999-2004 kaikkien mukana olleiden ravintoloiden (n=20) tupakansavun määrä nikotiinilla mitattuna väheni aluksi tasosta 14μg/m³ tasolle 8,9 μg/m³, mutta nousi vuoden 2003-04 mittausten mukaan takaisin tasolle 11μg/m³. Ruokaravintoloissa pitoisuudet ovat olleet koko seurannan ajan matalia (1,3-0,6 μg/m³). Korkeimmat pitoisuudet mitattiin yökerhoista ja pubeista, joissa seurannan aikana pitoisuudet putosivat tasolta 24-20 μg/m³ tasolle 11-16 μg/m³. Baaritiskien alueella lain edellyttämää savuttomuutta ei ole saavutettu, vaan tupakansavun pitoisuus on ollut korkea koko seurannan ajan 14-8,4 μg/m. Savuttomiksi merkittyjen alueiden nikotiinipitoisuus on vaihdellut tasolla 4,3-3,5μg/m³.
Käytössä olevat ilmanvaihtotekniset ratkaisut eivät yksin riitä estämään samassa tilassa tapahtuvan tupakoinnin aiheuttaman savun leviämistä. Eri ravintolatyypit ovat hyvin eriarvoisessa asemassa tupakansavulle altistumisessa.
Irlanti ja Norja ovat kieltäneet kokonaan tupakoinnin ravintoloissa. Ruotsissa kielletään 1.6.2005 alkaen tupakointi ravintoloiden anniskelutiloissa, mutta se voidaan sallia, mikäli ravintolassa on erillinen tupakointitila, johon ei ole tarjoilua. Viron Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta tupakkalakia, joka kieltää tupakoinnin ravintolassa, ellei siellä ole erillistä tupakkatilaa. Myös New Yorkissa ja Kaliforniassa on tupakointi kokonaan kielletty ravintoloissa.
Valtakunnallisten selvitysten perusteella voidaan todeta, että Suomen ravintoloita koskeva tupakkalaki ei toimi toivotulla tavalla. Ilmanvaihtotekniset ratkaisut eivät yksin riitä estämään tupakansavun leviämistä sisätiloissa, ellei mukana ole myös rakenteellisia ratkaisuja.
Selvityksen perusteella ehdotan, että tupakointi kielletään kaikissa ravintoloissa (myös alle 50 m2) tai tupakointi kielletään, mutta ravintoloitsija voi kuitenkin sallia tupakoinnin, mikäli tupakointia varten on osoitettavissa erillinen tupakointitila, jonne ei ole tarjoilua. Tämäkin vaihtoehto koskee alle 50 m2 ravintoloita sekä baaritiskejä ja pelitiloja. Näillä vaihtoehdoilla turvataan se, että työntekijät eivät altistu työssään syöpävaaraa aiheuttavalle tupakansavulle. Samalla suojataan asiakkaat vastentahtoiselta altistumiselta ympäristön tupakansavulle.
Selvitys perustuu eri tahojen kuulemiseen (esim. Suomen Hotelli ja Ravintola liitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, työsuojelupiirien edustajat ja Tuotevalvontakeskus) ja valtakunnallisen seurantatutkimuksen ja tupakansavun pitoisuusmittausten tulosten koontiin ja analysointiin.
Valtakunnallisen kyselyn altistuminen tupakansavulle ravintolatyössä on vähentynyt hyvin hitaasti: kaikkien vastanneiden osalta vuosina 1999-2003 tupakansavulle altistumattomien määrä nousi 34%:sta 41%:iin ja samaan aikaan yli 4 tuntia eli puolet työvuorostaan tupakansavulle altistuvien määrä laski 46%:sta 31%:iin. Tarjoilijoilla altistumattomien määrä nousi 15%:sta 18%:iin ja yli 4 tuntia altistuneiden määrä laski 73%:sta 49%:iin. Baarimestareilla vastaavat luvut olivat 5%:sta 3%:iin ja 93%:sta 78%:iin.
Tupakansavun pitoisuusmittauksissa vuosina 1999-2004 kaikkien mukana olleiden ravintoloiden (n=20) tupakansavun määrä nikotiinilla mitattuna väheni aluksi tasosta 14μg/m³ tasolle 8,9 μg/m³, mutta nousi vuoden 2003-04 mittausten mukaan takaisin tasolle 11μg/m³. Ruokaravintoloissa pitoisuudet ovat olleet koko seurannan ajan matalia (1,3-0,6 μg/m³). Korkeimmat pitoisuudet mitattiin yökerhoista ja pubeista, joissa seurannan aikana pitoisuudet putosivat tasolta 24-20 μg/m³ tasolle 11-16 μg/m³. Baaritiskien alueella lain edellyttämää savuttomuutta ei ole saavutettu, vaan tupakansavun pitoisuus on ollut korkea koko seurannan ajan 14-8,4 μg/m. Savuttomiksi merkittyjen alueiden nikotiinipitoisuus on vaihdellut tasolla 4,3-3,5μg/m³.
Käytössä olevat ilmanvaihtotekniset ratkaisut eivät yksin riitä estämään samassa tilassa tapahtuvan tupakoinnin aiheuttaman savun leviämistä. Eri ravintolatyypit ovat hyvin eriarvoisessa asemassa tupakansavulle altistumisessa.
Irlanti ja Norja ovat kieltäneet kokonaan tupakoinnin ravintoloissa. Ruotsissa kielletään 1.6.2005 alkaen tupakointi ravintoloiden anniskelutiloissa, mutta se voidaan sallia, mikäli ravintolassa on erillinen tupakointitila, johon ei ole tarjoilua. Viron Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta tupakkalakia, joka kieltää tupakoinnin ravintolassa, ellei siellä ole erillistä tupakkatilaa. Myös New Yorkissa ja Kaliforniassa on tupakointi kokonaan kielletty ravintoloissa.
Valtakunnallisten selvitysten perusteella voidaan todeta, että Suomen ravintoloita koskeva tupakkalaki ei toimi toivotulla tavalla. Ilmanvaihtotekniset ratkaisut eivät yksin riitä estämään tupakansavun leviämistä sisätiloissa, ellei mukana ole myös rakenteellisia ratkaisuja.
Selvityksen perusteella ehdotan, että tupakointi kielletään kaikissa ravintoloissa (myös alle 50 m2) tai tupakointi kielletään, mutta ravintoloitsija voi kuitenkin sallia tupakoinnin, mikäli tupakointia varten on osoitettavissa erillinen tupakointitila, jonne ei ole tarjoilua. Tämäkin vaihtoehto koskee alle 50 m2 ravintoloita sekä baaritiskejä ja pelitiloja. Näillä vaihtoehdoilla turvataan se, että työntekijät eivät altistu työssään syöpävaaraa aiheuttavalle tupakansavulle. Samalla suojataan asiakkaat vastentahtoiselta altistumiselta ympäristön tupakansavulle.