Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Terveydenhuolto 2000-luvulle. Erikoissairaanhoidon palvelujen tuotanto ja saatavuus maan eri osissa 1999

Isolauri, Jouko (2000)

Avaa tiedosto
TRM200021.pdf (380.7Kt)
Lataukset: 

Isolauri, Jouko
Sosiaali- ja terveysministeriö
2000
Julkaisusarja:
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmämuistioita - Social- och hälsovårdsministeriets promemorior - Working group memorandums of the Ministry of Social Affairs and Health: 2000:21
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201504225313
Tiivistelmä
Terveydenhuolto 2000-luvulle hankkeen eräitä keskeisiä kysymyksiä olivat hoidon saatavuus sekä potilaan oikeudet. Jatkotyönä Terveydenhuolto 2000-luvulle hankkeelle selvitettiin erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuuden alueellisia eroja, tavallisimpien sairauksien hoitopäivä-, hoitojakso ja leikkausfrekvenssieroja sekä merkittävimpiä erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuusongelmia ja niiden syitä. Selvitys perustuu hoitoilmoitusrekisterin vuosien 1999 ja 1997 tietoihin, Stakesin ylläpitämään benchmarking-aineistoon sekä sairaanhoitopiireille toimitettuun kyselyyn. Tässä kyselyssä selvitettiin sellaisten sairauksien hoitojen jonotusaikoja, jotka rekisteritietojen perusteella olivat ongelmallisimpia jonotusaikojen suhteen.

Kaksi kolmasosaa vuodeosasto hoitoon tulevista potilaista tulee sairaaloihin joko päivystyspoliklinikoilta tai muuten kiireelliseen hoitoon. Erikoissairaanhoidon resursseista suurin osa kuuluu vuodeosastohoitoon. Yksittäisistä diagnooseista ja diagnoosiryhmistä eniten vuodeosastoresursseja kuluttavia ovat skitsofrenia, sepelvaltimoiden ahtautumiin, sydämen toiminnan vajavuuteen ja rytmihäiriöihin liittyvät tilat, valtimokovettumatautiin liittyvät tilat, normaali synnytys, reisiluun kaulamurtuma sekä polven ja lonkan nivelrikko ja sappikivitauti. Tavallisimpienkin vuodeosastohoidon resursseja kuluttavien sairauksien hoitofrekvensseissä ikä- ja sukupuolivakioituun väestöön nähden on suuria eroja. Perusleikkausten osalta erot ovat suurimmillaan viisinkertaisia ja harvinaisempien toimenpiteiden osalta jopa kymmenkertaisia. Eniten vuodeosastohoidon resursseja kuluttavien diagnoosiryhmien hoitojaksojen, hoidettujen potilaiden sekä hoitopäivien määrässä ikä- ja sukupuolivakioituun väestöön nähden on huomattavia alueellisia eroja.

Avohoitokäyntien ja vuodehoitojaksojen vertailu sellaisten hoitojen osalta, mihin ei liity leikkaustoimenpiteitä ei ole ongelmatonta. Osa aiemmin vuodeosastolla toteutetuista hoidoista on siirretty polikliinisiksi ja osa polikliinisista hoidoista perusterveydenhuoltoon. Hoitoilmoitusrekisteriin kirjautuu diagnoosi nykyisellään vain noin 50 %:sta poliklinikkakäyntejä. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tietojärjestelmät eivät kaikilta osin ole yhteensopivat. Samaa asiaa saatetaan jollakin alueella hoitaa pääosin perusterveydenhuollossa tai pääosin polikliinisesti, kun taas joillakin alueilla toimintatapa on erikoissairaanhoito- ja vuodeosastohoitopainotteisempi.

Pisimmät jonotusajat ovat kaihileikkauksiin, moniin ortopedisiin toimenpiteisiin ja erityisesti tekonivelkirurgiaan. Jonotusaikojen mediaanit kuitenkin näissäkin sairausryhmissä ovat yleensä 150–200 vuorokautta, joten valtaosan potilaista voidaan katsoa saavan näissäkin sairausryhmissä hoidon kohtuuajassa.

Erikoissairaanhoidon avohoitokäyntien määrä on vuodesta 1994 lisääntynyt 5,7 miljoonasta vuoden 1999 6,2 miljoonaan. Päiväkirurgisten toimenpiteiden määrä on vastaavana ajanjaksona kolminkertaistunut. Päiväkirurgisia toimenpiteitä tehtiin vuonna 1994 50 000 ja vuonna 1998 158 000. Samana ajanjaksona vuodeosastohoitojaksot ovat jonkin verran vähentyneet. Kokonaisuutena erikoissairaanhoidon tarjoamien palvelujen määrää on 1990-luvun viimeisellä puoliskolla selvästi lisääntynyt.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa on korkea tuki- ja liikuntaelinten sekä hermoston sairauksien vuodeosastohoidon frekvenssi. Verrattuna muihin Pohjoismaihin Suomessa tehdään paljon kohdunpoistoleikkauksia, nikamavälityräleikkauksia sekä sappileikkauksia. Lonkan ja polven tekonivelleikkauksia tehdään huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Alueiden välisten erojen tasaaminen edellyttää hoitoindikaatioiden uudelleen tarkastelua sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön tiivistämistä. Suomen Akatemian ja Lääkäriseura Duodecimin käynnistämä Käypä Hoito projekti sekä alueelliset hoito-ohjelmat edesauttavat hoidon ja indikaatioasettelun yhdenmukaistamisessa ja järkeistämisessä. Selvitysmies esittää, että vuoden 2002 loppuun mennessä niissäkin sairausryhmissä, missä jonotusajat ovat pisimmät, potilaille turvataan hoidon saaminen vuoden kuluessa hoitopäätöksestä sekä hoidon arvio kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lähete on tullut sairaalaan. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää työn uudelleen organisointia, indikaatioasettelun uudelleen tarkastelua, hyvää yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kanssa, lisätyöjärjestelmien käyttöä sekä paikoin lisäresursointia.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto