Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Koetellut kulttuuritoiminnot: KUULTO-toimintatutkimuksen tulokset

Kangas, Anita (2015)

Avaa tiedosto
okm21.pdf (1.532Mt)
Lataukset: 

Kangas, Anita
opetus- ja kulttuuriministeriö
2015
Julkaisusarja:
Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:21
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
 
Tweet Vie viite Refworksiin
 

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-373-6
Tiivistelmä
KUULTO-toimintakokeilu oli paikallisen kulttuuripolitiikan ja kulttuurityön ”laboratorio”, jossa tutkittiin kulttuuritoimintaan osallistumisen lisäämistä erityisillä alueilla: kunnissa, joissa kulttuuritoiminnan kokonaismenot olivat keskimääräistä alhaisemmat tai joissa oli kuntaliitoksen aiheuttamia haasteita. Lisäksi tarkastelussa oli kuntien asukkaiden osallistumisen lisääminen palautteenannossa ja toiminnan suunnittelussa. Lähes 200:sta laboratorioon hakeneesta kunnasta tai yhdistyksestä valittiin 22 toimijaa ja ne kattoivat alueellisesti 44 kuntaa. Toimintakokeilut olivat muutokseen tähtääviä. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän vuoden erillisrahoituksen turvin tavoiteltiin uusia käytäntöjä ja mallinnettiin niitä omaan ja muiden käyttöön. Ne olivat interventioita, mutta toimintatutkimuksena niiden sisältämät prosessit liikkuivat alhaalta ylöspäin. Toimijat määrittelivät sen, minkälaisia toimenpiteitä he kehittivät ja toteuttivat pyrkiessään lisäämään kuntalaisten kulttuuritoimintaan osallistumista ja mahdollistamaan heidän osallistumisensa toiminnan kehittämiseen.

Tässä julkaisussa kysytään, (a) minkälaisin toimenpitein päästiin tavoitteen kannalta optimaalisiin tuloksiin (sekä tasa-arvon lisäämiseen että kestäviin käytäntöihin), (b) mitkä olivat mahdollisten epäonnistumisten syyt, (c) minkälaisia toiveita toimintakokeilut esittivät valtionhallinnolle kulttuuritoimintojen saavutettavuuden lisäämiseksi ja (d) minkälaisia keinoja ja valmiuksia valtionhallinnolla on vastata näihin toiveisiin. Julkaisun aineisto koostuu seuraavista kokonaisuuksista: (a) KUULTO-kokeilun toimijoiden viikkopäiväkirjat ja ensimmäisen arvioinnin aineistot, (b) vuoden vaihteessa 2014-2015 toteutun toimintakokeiluille osoitetun kyselyn tulokset täydennettynä haastatteluilla ja (c) asiantuntijaryhmältä DELFOI-menetelmällä koottu aineisto.

KUULTO-toimintakokeilujen aikaansaamat uudet toimintatavat toivat uusia painopisteitä kuntien kulttuuritoiminnan organisointiin: Taiteilijoiden työskentelyn ja yhteisöllisten työmenetelmien vahvistaminen, kuntalaisten uudet kuulemisen muodot, erilaisten toimijoiden välisen yhteistyön välttämättömyys ja kunnallisen kulttuuritoiminnan järjestämisvastuu peruspalveluna niin, että siitä vastaa/vat henkilö/t kuntaorganisaatiossa. Samalla tuotettiin paljon ehdotuksia, suosituksia, opastuksia ja ideoita standardeiksi paikallisen kulttuuritoiminnan järjestelyissä pyrittäessä kulttuuritoimintaan osallistumista rajoittavien esteiden (alueelliset, sosiaaliset ja rakenteelliset) poistamiseen.


KUULTO kokonaisuudessaan onnistui kehittämään ja testaamaan useita tapoja organisoida kulttuuritoimintoja ja lisätä kuntien asukkaiden kulttuuritoimintoihin osallistumista. Mitä selkeämmin toimintakokeilun hakemus oli kirjoitettu tai toimintakokeilun idea saatu alkuvaiheessa rajattua, sitä paremmin kokeilun kaikki toteuttajat löysivät omat roolinsa, sitoutuivat toiminnan tavoitteisiin ja toteuttivat sektori-, sisältö- ja aluetasojen välisen yhteistyön. Toiminta jatkui erillisrahoituksen päätyttyä sellaisissa kunnissa, joissa toimintakokeilut eivät kokeneet toimintaympäristön jarruttavan toimintaansa. Vaikka kokeilutoimijat kokivat itsellään olevan liikkumavaraa ja he pystyivät toimimaan innovatiivisesti, kokemus toimintaympäristön jarruttamisesta oli vahva niissä kunnissa, joissa toiminta ei jatkunut erillisrahoituksen jälkeen. Taloudellisissa ongelmatilanteissa kunnan toimialat näyttävät omaksuvan defensiivisen ajattelun ja toimintaroolin, joka vaikuttaa suoraan siihen, että esimerkiksi muuten mahdolliset yhteistyömuodot jäävät toteutumatta.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto