Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Selvitys urheilun eettisten kysymysten hallinnoinnista Suomessa

Tarasti, Lauri (2014-02-14)

Avaa tiedosto
TR8.pdf (1.407Mt)
Lataukset: 

Tarasti, Lauri
opetus- ja kulttuuriministeriö
14.02.2014
Julkaisusarja:
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:8
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-262-3
Tiivistelmä
Selvitys koskee urheilun eettisten kysymysten hallinnointia Suomessa. Selvitysmies ei ehdota muutoksia niiden eettisten kysymysten osalta, jotka tänään ovat asianmukaisesti ja vakaasti hoidetut eli ADT:n antidopingtoimintaan ja sopimuksen katsomoväkivallasta toteuttamiseen. Muilta osin on tarkasteltu erikseen toisaalta urheilukilpailujen manipulointia, toisaalta yleisesti urheilun eettisiä kysymyksiä.

Urheilukilpailujen manipuloinnin tiedostaminen on ollut vaikeampaa kuin urheilun toisen suuren ongelman dopingin. Sellaista urheilun omavalvontaa kuin dopingissa ei voida järjestää vedonlyöntivilpissä ja siihen liittyvässä sopupelissä ja muussa tulosten vääristämisessä. Ne ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia, joiden käsittely kuuluu poliisille, syyttäjälle ja tuomioistuimelle rikoslakiin nojautuen ja/tai asianomaiselle urheilujärjestölle sen kurinpitovaltaan nojautuen.

Sen sijaan eri osapuolten yhteistoiminta urheilun eettisissä kysymyksissä on järjestettävä pysyvästi. Siihen tulisi aikanaan sisällyttää Euroopan neuvoston valmisteilla olevan urheilukilpailujen manipuloinnin estämistä koskevan yleissopimuksen tarkoittama yhteistoimintayksikkö.

Selvitysmies ehdottaa perustettavaksi urheilun yleiseettisen toimikunnan, jonka tehtävänä olisi

1 seurata kansainvälistä yhteistyötä urheilun eettisten ongelmien ratkaisemiseksi ja toimia Suomen yhteistoimintayksikkönä urheilukilpailujen manipuloinnin estämistä koskevissa kysymyksissä
2 toimia vedonlyöntivilpin, sopupelien ja muun urheilukilpailujen manipuloinnin estämistä käsittelevänä yhteistyö- ja koordinaatioelimenä urheilujärjestöjen, julkisen vallan ja vedonlyöntiyhtiöiden kesken
3 antaa suosituksia ja tehdä ehdotuksia urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi niille tahoille, joita asia kulloinkin koskee
4 järjestää koulutusta ja valistusta urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi yhdessä Suomen Antidopingtoimikunnan, urheilujärjestöjen ja muiden alalla toimivien kanssa
5 antaa suosituksia ja tehdä ehdotuksia urheilun eettisistä kysymyksistä avustaakseen siten urheilujärjestöjä ja muita urheilun eettisten kysymysten parissa toimivia tahoja
6 seurata hyvän hallinnon periaatteiden toteuttamista urheilujärjestötoiminnassa ja antaa siitä suosituksia
7 antaa lausuntoja ja tehdä ehdotuksia opetus- ja kulttuuriministeriölle urheilun eettisistä kysymyksistä

Selvitysmies käsitteli hallintomalleina a) opetus- ja kulttuuriministeriön ohjaamista näihin tehtäviin, b) tehtävien yhdistämistä Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n toimintaan, c) erillisen toimikunnan perustamista joko pääasiallisesti urheilun sisäisesti taikka opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämänä sekä d) uuden julkisoikeudellisen yhdistyksen muodostamista.

Selvitysmies päätyi ehdottamaan, että urheilukilpailujen manipulointia ja muita urheilun eettisiä kysymyksiä käsitteleväksi yhteistoimintaelimeksi valittaisiin urheilun yleiseettinen toimikunta, joka käsittää laajalti julkisen vallan, urheilujärjestöjen ja vedonlyöntiyhtiöiden edustuksen ja jonka nimittää opetus- ja kulttuuriministeriö. Toimikunta olisi siten julkisoikeudellinen.

Järjestäessään koulutusta ja valistusta urheilukilpailujen manipuloinnin estämiseksi toimikunta toimisi yhdessä Suomen Antidopingtoimikunnan ja tarvittaessa myös muiden alalla toimivien tahojen kanssa. Urheilujärjestöjen itsenäistä vastuun korostamiseksi urheilun eettisistä kysymyksistä urheilun yleiseettisessä toimikunnassa urheilujärjestöjen erilaisella edustuksella tulisi olla yhteensä enemmistö.

Toimikunnalle tulisi palkata päätoiminen sihteeri, jonka johdolla suoritettaisiin toimikunnan toiminnan alkuunpano. Muun henkilökunnan tarve selviää näiden toimien myötä.

Selvitysmies ehdottaa myös, että liikuntalain tarkoituspykälään lisättäisiin sanat ”sekä myötävaikuttaa urheilun eettisten periaatteiden toteutumiseen”. Tärkeimmät näistä ovat dopingin vastustaminen ja urheilukilpailujen manipuloinnin estäminen.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto