Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Sitaatioindeksityöryhmä II:n raportti: Suomalaisten tutkimusorganisaatioiden Web of Science -julkaisut ja niiden vaikuttavuus vuosina 1990–2009


Avaa tiedosto
okm34.pdf (4.581Mt)
Lataukset: 

opetus- ja kulttuuriministeriö
2011
Julkaisusarja:
Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:34
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
 
Tweet Vie viite Refworksiin
 

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-084-1
Tiivistelmä
Tämän raportin on laatinut korkeakoulujen kansallisen julkaisurekisteriprojektin (JURE) Sitaatioindeksityöryhmä II. Raportissa selvitetään suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisujen määrää ja vaikuttavuutta Thomson Reutersin ISI Web of Science (WoS) -tietokannan sisältämien julkaisujen ja niiden saamien viittausten perusteella vuosina 1990–2009. Työn pohjana on ollut Sitaatioindeksityöryhmä I:n vuonna 2010 ilmestynyt raportti, jossa tarkasteltiin vaihtoehtoisten menetelmällisten ratkaisujen vaikutusta tieteenaloittaisiin ja tutkimusorganisaatiokohtaisiin julkaisu- ja viittausmäärien analyyseihin, ja analyysit on tehty Sitaatioindeksityöryhmä I:n suosittelemilla menetelmillä.

Tässä raportissa esitellään suomalaisen julkaisutoiminnan kehityksen kokonaiskuvaa, kansainvälistä yhteisjulkaisemista sekä verrataan Suomen julkaisutuottavuutta ja vaikuttavuutta muihin OECD-maihin. Lisäksi kehitystä tarkastellaan tieteenaloittain ja tutkimusorganisaatioittain. Tarkempi tutkimusorganisaatiokohtainen analyysi on tehty kaikista yliopistoista, valtion tutkimuslaitoksista ja yliopistollisista sairaaloista. Tunnusluvut on laskettu nelivuotiskausittain 1990–1993, 1994–1997, 1998–2001, 2002–2005, 2006–2009.

Julkaisujen tieteellistä vaikuttavuutta on tässä raportissa kuvattu suhteellisen viittausindeksin sekä maailman viitatuimpaan kymmenykseen kuuluvien julkaisujen osuutta kuvaavan Top10-indeksin avulla. Tieteenalojen viittauskäytäntöjen erot on huomioitu analyyseissa suhteuttamalla kunkin julkaisun saamien viittausten määrä samalla alalla koko maailmassa julkaistuihin artikkeleihin. Lisäksi tarkastellaan sekä todellisia että ositettuja julkaisumääriä, joista jälkimmäisessä julkaisut on ositettu niihin osallistuneiden maiden ja organisaatioiden kesken.

Raportti osoittaa, että suomalaisten WoS-julkaisujen määrä on yli kaksinkertaistunut 1990-luvun alusta 2000-luvun loppuun. Vuosina 2006–2009 Suomessa tehtiin enemmän julkaisuja asukasta kohden kuin missään muussa OECD-maassa. Kasvua on tapahtunut kaikilla päätieteenaloilla. Niin ikään kaikkien tässä raportissa tarkasteltujen yksittäisten tutkimusorganisaatioiden julkaisumäärät ovat kasvaneet. Suhteessa koko maailman julkaisumääriin Suomen osuus on kasvanut 2000-luvun alkuun asti, minkä jälkeen se on pysynyt melko tasaisena. Kun tarkastellaan ositettuja julkaisumääriä, joissa kukin julkaisu on ositettu siihen osallistuneiden maiden ja tutkimusorganisaatioiden kesken, kasvu on ollut selvästi vähäisempää. Tämä johtuu kansainvälisen yhteisjulkaisemisen lisääntymisestä.

Kansallisella tasolla suomalaisten julkaisujen saamien viittausten määrä on ollut koko tarkastelujakson ajan muutamia prosentteja maailman keskitason yläpuolella. Suhteellisessa viittausindeksissä on kuitenkin huomattavaa vaihtelua organisaatioiden ja päätieteenalojen välillä. Tuleekin huomioida, että käytetyn aineiston kattavuus vaihtelee tieteenaloittain. Parhaiten aineiston avulla voidaan kuvata lääke- ja luonnontieteiden julkaisutoimintaa, joissa tutkimustulosten julkaiseminen keskittyy englanninkielisiin tieteellisiin lehtiin ja aineiston kattavuus on erinomainen. Sen sijaan tekniikan alalla tärkeiden konferenssijulkaisujen osalta aineiston edustavuus on puutteellinen. Yhteiskuntatieteissä ja humanistisissa tieteissä aineiston kattavuus on heikko, sillä suuri osa julkaisuista on kirjoja, kokoomateoksia ja tutkimustuloksia julkaistaan usein kansallisilla julkaisukanavilla.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto