Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Kulturexport - för synlighet, förnyelse och genomslagskraft: Slutrapport för utvecklingsprogrammet för kulturexport 2007- 2011


Avaa tiedosto
OKM32.pdf (1.160Mt)
Lataukset: 

opetus- ja kulttuuriministeriö
2011
Julkaisusarja:
Undervisnings- och kulturministeriets publikationer 2011:32
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-072-8
Tiivistelmä
Finlands utvecklingsprogram för kulturexport 2007-2011 utarbetades år 2006-2007 i ett samarbete mellan ministerierna och kulturfältets aktörer. Arbetsgruppens rapport Onko kulttuurilla vientiä? ON! (Har kulturen åtgång som exportvara? JAVISST!) överräcktes den 1.3.2007 till kulturministern, handels- och industriministern, utrikesministern samt till ministern för utrikeshandel och utveckling. Som ett resultat av beredningen konstaterar regeringsprogrammet för statsminister Matti Vanhanens II regering att ”den kreativa ekonomin och kulturens nationalekonomiska betydelse ökas genom att främja kulturexporten och -företagsamheten.”

För att implementera utvecklingsprogrammet för kulturexport tillsatte undervisningsministeriet den 5.9.2007 en lednings- och en beredningsgrupp. Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin fungerade som ledningsgruppens ordförande och gruppens medlemmar var ministrarna Mauri Pekkanen, Ilkka Kanerva (från 2008 Alexander Stubb), Paavo Väyrynen, Tuija Brax samt statssekreterare Velipekka Nummikoski. Teaterchef Johan Storgård fungerade som beredningsgruppens ordförande och bland medlemmarna fanns det tjänstemän från undervisnings- och kulturministeriet (UKM), arbets- och näringsministeriet (ANM), utrikesministeriet (UM) samt representanter för kulturfältets branschorganisationer och företag.

Programmets övergripande målsättning var att de kulturella och kreativa näringarna skulle erkännas som jämbördiga branscher bland alla andra exportbranscher. Enligt regeringsprogrammet var den andra viktiga målsättningen att öka kulturens nationalekonomiska betydelse för sysselsättningen, värdeökningen och exportintäkterna.

Beredningsgruppens bakgrundsfakta var vissheten om att a) det produceras mycket kvalitativ och unik kultur i Finland, b) det finns egentligen inget utrymme för en betydande tillväxt i den inhemska kulturkonsumtionen och c) de internationella kulturmarknaderna har vuxit i snabb takt.

Utvecklingsprogrammet för kulturexport och dess åtgärder kompletterade andra kultur-, närings-, och utrikespolitiska åtgärder. Programmet var det första som erbjöd en ambitiös referensram för ett intersektoriellt administrativt främjande av kulturexporten. Rapporten konstaterar: ”Kulturexporten utnyttjar främst redan befintliga stödstrukturer och -former, vilket förutsätter en betydande förändring i tänkesätt och verksamhetsformer såväl inom kulturbranschen som bland exportfrämjarna.”

Utvecklingsprogrammets avsikt var inte att stöda kreativitetsgrunden, produktionen eller den kulturella infrastrukturen - som alla har sina egna stödsystem - utan uttryckligen den fas då kulturprodukten eller -tjänsten kommer i kontakt med sina avnämare. Det kulturpolitiska målet var att stärka kulturekonomin och förbättra möjligheterna för konst- och kulturbranschens professionella att även internationellt kunna dra nytta av sina produkter.

Från ett näringspolitiskt perspektiv var målet att integrera de kulturella och kreativa näringarna och företagen i de näringspolitiska åtgärdsprogrammen och dra nytta av den kreativa ekonomins potential med tanke på att utveckla och bredda närings- och exportstrukturerna. Med tanke på utrikespolitiken och särskilt offentlighetsdiplomatin var målet att lyfta fram kulturen som en allt viktigare komponent i arbetet med att utveckla varumärket Finland.

Denna slutrapport är en allmän bedömning av utvecklingsprogrammets åtgärder och resultat. Rapporten lämnar förslag till riktlinjer för arbetet med kulturexporten under nästa regeringsperiod 2011- 2015. Slutrapporten beskriver också de åtgärder som verkställdes år 2010. För åren 2007-2009 finns det redan rapporter om kulturexporten. Rapporterna innehåller detaljerade beskrivningar av åtgärder och projekt som genomfördes inom ramen för programmet.

Utvecklingsprogrammet för kulturexport 2007-2011 avslutas och härmed överlämnar beredningsgruppen för kulturexport sin rapport till undervisnings- och kulturministeriet.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto