Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Vapaan kentän ammattilaisryhmien toimintaedellytysten parantaminen


Avaa tiedosto
tr14.pdf (859.3Kt)
Lataukset: 

opetus- ja kulttuuriministeriö
30.03.2011
Julkaisusarja:
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2011:14
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
 
Tweet Vie viite Refworksiin
 

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-023-0
Tiivistelmä
Hallitusohjelmassa todetaan, että taiteen vapaan kentän toimijoiden toimintamahdollisuudet turvataan. Hallitusohjelman kirjauksen johdosta opetus- ja kulttuuriministeriö asetti työryhmän pohtimaan vapaan kentän ryhmämuotoisen toiminnan edellytysten parantamista. Laajemman kokonaiskuvan saamiseksi työryhmä on tarkastellut jossakin määrin myös teattereiden ja orkestereiden valtionosuustoimintaa.

Vapaa kenttä on monimuotoinen ammattitaiteilijoista koostuva tuotantoareena, jonka toimijat eivät ole valtionosuusjärjestelmän piirissä. Vapaan kentän toimijoita ovat näyttämö-, tanssi-, sävel-, sirkus- ja performanssi- ja esitystaiteen aloilla mm. valtion harkinnanvaraista toiminta- tai projektiavustusta saavat ryhmät, yksittäiset työryhmät, tuotantotalot ja muut erilaisia taidetilaisuuksia järjestävät tahot sekä freelancetaiteilijat. Sirkustaiteella tarkoitetaan tässä yhteydessä ns. nykysirkusta.

Vaihtelevasta tilastoinnista johtuen eri alojen vapaan kentän toiminnan määrästä on vaikea saada kokonaiskuvaa. Työryhmä ehdottaa, että eri taiteenalojen tiedotuskeskuksille tulee luoda edellytykset palvella toimijakenttää mm. tuottamalla kattavaa ja luotettavaa tilastotietoa. Muut työryhmän ehdotukset liittyvät ryhmien toiminnan rahoituksen, rahoitusjärjestelmän ja taiteenedistämisjärjestelmän kehittämiseen, yrittäjä- ja tuottajaosaamisen lisäämiseen sekä yhteistyön kehittämiseen. Valtion talousarviossa vapaalle kentälle suunnatut määrärahat ovat kasvaneet vuodesta 2007 lähtien noin 4,1 miljoonaa euroa, eli noin 74 %. Myös vapaalla kentällä työskentelevien taiteilijoiden ja ryhmien määrä on kasvanut huomattavasti. Vuonna 2009 valtion toiminta-avustusta myönnettiin 66 ryhmälle, vuonna 2011 tuen piirissä on 108 ryhmää. Valtionosuustoimijat palkkaavat taiteilijoita yhä enemmän tilapäisiin työsuhteisiin. Rakennemuutoksesta sekä kaikkien taiteenalojen vapaan kentän ryhmien ja niiden toiminnan määrän kasvusta johtuen työryhmä ehdottaa taiteenedistämisjärjestelmän, rahoituksen ja avustusmuotojen kehittämistä. Kunkin taiteenalan asiantuntemusta tulisi parantaa valtion taiteenedistämisjärjestelmässä, avustusmuotoja kehittää tarkentamalla myöntöperusteita ja kokeilemalla uusia avustusmuotoja. Tämä edellyttää pysyviä määrärahalisäyksiä. Valtion talousarviossa näyttämötaiteen edistämiseen osoitettuja määrärahoja esitetään korotettavaksi vuoteen 2015 mennessä 4 miljoonalla eurolla, säveltaiteen 3,3 miljoonalla eurolla, tanssitaiteen 1,7 miljoonalla eurolla, sirkustaiteen 1,2 miljoonalla eurolla ja performanssi- ja esitystaiteen 0,6 miljoonalla eurolla.

Vapaan kentän ryhmien ammattimaisuuden kehittäminen edellyttää ammattimaisen yrittäjä- ja tuottajatoiminnan lisäämistä. Työryhmä ehdottaa, että eri taiteenalojen tutkintoon johtavaa ja täydennyskoulutusta kehitetään siten, että tuottaja- ja yrittäjäosaaminen sisältyy riittävissä määrin koulutusohjelmiin. Osaksi tutkintoon tähtäävää koulutusta tulisi sisällyttää tuottaja- ja yrittäjäosaamisen opintojaksot. Täydennyskoulutuksessa keskeistä on, että koulutus on kohtuuhintaista ja siten taiteilijoiden saavutettavissa. Tuotannollisen osaamisen kasvattamiseksi ja taloudellisuuden lisäämiseksi tulisi kehittää uudenlaisia hallinnollisia ja tuotannollisia tapoja järjestää toimintaa taiteenalasta riippuen.

Ryhmien toimeentulon parantamiseksi, esitysten elinkaaren pidentämiseksi ja palveluiden monipuolistamiseksi tulisi kiertue-toimintaa kehittää ja tilojen yhteiskäyttöä lisätä. Työryhmä esittää perustettavaksi kaikkia taiteenaloja koskevan yhteistyöelimen, jonka tehtävänä on laatia eri taiteenalat huomioiva valtakunnallinen selvitys kiertuetoiminnan kehittämiseksi ja yhteistyön esteiden purkamiseksi.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto