Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Opiskelijatutkimus 2006 : Korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo ja työssäkäynti

Viuhko, Minna (2006)

Avaa tiedosto
opm51.pdf (1.160Mt)
Lataukset: 

Viuhko, Minna
opetus- ja kulttuuriministeriö
2006
Julkaisusarja:
Opetusministeriön julkaisuja 2006:51
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:952-485-259-4
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden opiskelua, toimeentuloa ja työssäkäyntiä. Tutkimus toteutettiin lomakekyselynä internetissä maalis-huhtikuussa 2006. Tutkimuksen otanta tehtiin opetushallinnon alaisten 20 yliopiston ja 29 ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Tutkimuksen otoksessa oli mukana noin neljä prosenttia yliopistojen perustutkinto-opiskelijoista ja ammattikorkeakoulujen nuorten koulutuksena järjestettävässä tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevista opiskelijoista. Kyselyyn vastasi 4 324 opiskelijaa ja vastausprosentti oli 48.

Kyselyyn vastanneista opiskelijoista 62 prosenttia on naisia ja 38 prosenttia miehiä. Vastaajien iän mediaani on ammattikorkeakouluopiskelijoilla 23 vuotta ja yliopisto-opiskelijoilla 25 vuotta. Arvio meneillään olevien opintojen kokonaiskestosta on ammattikorkeakouluopiskelijoilla neljä vuotta ja yliopisto-opiskelijoilla kuusi vuotta (mediaani). 60 prosenttia opiskelijoista on sitä mieltä, että opinnot ovat edenneet omien tavoitteiden mukaisesti. Kolme prosenttia on sitä mieltä, että opinnot ovat edenneet tavoitteita nopeammin ja 37 prosenttia pitää etenemistään tavoitteitaan hitaampana. Opintojen eteneminen omia tavoitteita hitaammin on yleisempää yliopisto-opiskelijoilla (43 %) kuin ammattikorkeakouluopiskelijoilla (28 %). Kolme neljäsosaa opiskelijoista kokee opiskelevansa oikealla opiskelualalla.

Korkeakouluopiskelijoiden kokonaisnettotulojen mediaani on 733 euroa kuukaudessa. Opiskelijoiden keskeisimpiä tulonlähteitä ovat opintoraha ja asumislisä sekä palkkatulot. Jotakin opintotuen osaa ilmoitti kyselyhetkellä nostavansa 86 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoista ja 70 prosenttia yliopisto-opiskelijoista. Opintolainaa on lukuvuoden 2005–2006 aikana ollut käytössä joka viidennellä opiskelijalla ja koko korkeakouluopintojensa aikana opintolainaa on nostanut 37 prosenttia opiskelijoista. Opiskelijoiden itse maksamien menojen mediaani on 655 euroa kuukaudessa. Lisäksi 44 prosenttia opiskelijoista ilmoitti myös perheensä (vanhemmat/sukulaiset/puoliso) maksavan joitakin heidän menojaan. Perheen maksamien menojen mediaani on 200 euroa kuukaudessa. Opiskelijoiden suurin yksittäinen menoerä on asuminen. Asumiskustannusten (vuokra, yhtiövastike, sähkölasku yms.) mediaani on 300 euroa kuukaudessa. Neljä viidesosaa opiskelijoista arvioi asumistilanteensa hyväksi tai erittäin hyväksi.

30 prosenttia opiskelijoista pitää taloudellista tilannettaan hyvänä, 38 prosenttia kohtalaisena ja 32 prosenttia huonona. Yliopisto-opiskelijat (35 %) kokevat taloudellisen tilanteensa useammin hyväksi kuin ammattikorkeakouluopiskelijat (22 %). Opiskelijoiden taloudellisen tilanteen lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan opiskelijoiden työssäkäyntiä. 13 prosenttia opiskelijoista ei ole ollut ollenkaan palkkatöissä kuluneen vuoden aikana. 58 prosenttia opiskelijoista ilmoittaa olleensa töissä lomien aikana. 41 prosenttia opiskelijoista on tehnyt osa-aikaista päivä-, ilta- ja/tai viikonlopputyötä ja 18 prosenttia projektiluonteista tai muuta satunnaista työtä lukukausien aikana. 16 prosenttia opiskelijoista on tehnyt kokoaikaista päivätyötä lukukausien aikana. Tämä on selvästi yleisempää yliopisto- (21 %) kuin ammattikorkeakouluopiskelijoilla (9 %). Opintoihin liittyvässä harjoittelussa on ollut vuoden aikana yhdeksän prosenttia yliopisto-opiskelijoista ja 22 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoista. Kyselyä edeltäneen viikon aikana töissä oli käynyt 47 prosenttia yliopisto-opiskelijoista ja 39 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoista.

44 prosenttia kuluneen vuoden aikana töitä tehneistä opiskelijoista on sitä mieltä, ettei työssäkäynnillä ole vaikutusta opintojen edistymiseen. 13 prosentin mukaan työnteko on edistänyt opintoja ja 44 prosentin mukaan haitannut opintojen edistymistä. Työnteko haittaa opintojen edistymistä erityisesti silloin, kun tehdään kokopäivätöitä. Kokopäiväisesti työskennelleistä 74 prosenttia on sitä mieltä, että työnteko haittaa opintojen edistymistä, kun osa-aikaisesti, satunnaisesti tai projektiluonteisesti työskennelleistä tätä mieltä on 42 prosenttia. 35 prosenttia opiskelijoista ilmoittaa, ettei heidän työnsä ole vastannut lainkaan heidän nykyistä opiskelualaansa. 21 prosentin mukaan työ on vastannut jossain määrin ja 19 prosentin mukaan melko hyvin omaa opiskelualaa. 27 prosentilla työ on vastannut erittäin hyvin omaa opiskelualaa.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto