Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Reilu kulttuuri? Kulttuuripolitiikan eettinen ulottuvuus ja kulttuuriset oikeudet

Koivunen, Hannele; Marsio, Leena (2006-11-29)

Avaa tiedosto
opm50.pdf (1.179Mt)
Lataukset: 

Koivunen, Hannele
Marsio, Leena
opetus- ja kulttuuriministeriö
29.11.2006
Julkaisusarja:
Opetusministeriön julkaisuja 2006:50
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
 
Tweet Vie viite Refworksiin
 

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:952-485-257-8
Tiivistelmä
Kulttuuriministeri Tanja Saarela käynnisti huhtikuussa 2005 Kulttuuripolitiikan etiikka -projektin, jonka tarkoituksena on kartoittaa kulttuuripolitiikan etiikkaa ja eettisiä ulottuvuuksia kulttuurisista oikeuksista lähtien sekä muotoilla kulttuuripolitiikan etiikan ja eettisen arvioinnin välineiden suuntaviivoja.

Kulttuuriset oikeudet kuuluvat ihmisoikeuksiin kansalaisoikeuksien, poliittisten ja taloudellisten oikeuksien ohella ja ne ovat yksi sivistyksellisten oikeuksien alakategoria. Ne ovat keskeisiä kansojen identiteetin, yhtenäisyyden, itsemääräämisoikeuden ja omanarvontunnon kannalta. Tarkastelun ytimessä ovat taiteen ja kulttuurin toimialat, kulttuuriperintö sekä viestintä; soveltavina aloina tarkasteluun on otettu mukaan kulttuuritoimialojen talous sekä taiteen merkitys ihmisten sosiaaliselle ja henkiselle hyvinvoinnille.

Analyysin kohteina ovat olleet kulttuuripoliittiset ja kulttuuripolitiikkaan liittyvät dokumentit: sopimukset, julistukset, lainsäädäntö, hallitusohjelmat, strategiat ja normit sekä hallintokäytännöt. Tekstianalyysissa on lähdetty liikkeelle kansainväliseltä tasolta ihmisoikeuksista, Unesco:n ja muiden YK:n erityisjärjestöjen, EU:n ja Euroopan neuvoston julistuksista, sopimuksista ja ohjelmista. Suomen tasolla on analysoitu lainsäädäntöä, hallitusohjelmaa ja opetusministeriön strategioita sekä sen alaisen hallinnon toimialaan liittyviä eettisiä ohjeita. Kulttuuripolitiikan etiikkaan liittyviä kansainvälisiä ja eri valtioiden aloitteita on olemassa runsaasti. Useat kansainväliset raportit ja ohjelmajulistukset sivusivat eettisiä teemoja 1990-luvulla. Kansainvälisten kulttuuripolitiikan etiikan indikaattorien kehittämiseksi on tehty aloitteita ja arviointivälineiden kehittämisen lähtökohdiksi on olemassa joitakin tutkimuksia. Lähestymistapoja ovat esimerkiksi kulttuuriperintö, elämäntapa ja identiteetti, kulttuurin elinvoimaisuus, monimuotoisuus ja jatkuvuus, kulttuurin infrastruktuuri, saatavuus, pääsy ja osallistuminen kulttuurielämään, esteetön saavutettavuus, kulutus, median moniarvoisuus, sisällön moninaisuus, etniskulttuurinen ja muu vähemmistöihin liittyvä moninaisuus, sosiaalinen koheesio, kulttuurienvälinen vuorovaikutus, kulttuuripolitiikka, hallinto ja toimeenpano sekä taidekasvatus.

Kulttuuripolitiikan etiikkaa kuvataan reilun kulttuurin käsitteellä. Reilu kulttuuri merkitsee kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja osallisuutta kulttuuriseen merkityksenantoon ikään, sukupuoleen, vähemmistöasemaan, kieleen, vammaisuuteen, etniseen, uskonnolliseen tai kulttuuriseen taustaan katsomatta. Reilun kulttuurin ulottuvuuksia ovat pääsy ihmiskunnan ja oman kulttuuripiirin traditioon, fyysinen, alueellinen ja kulttuurinen saavutettavuus ja saatavuus, kulttuuritarjonnan moninaisuus ja osuvuus, kulttuuritarjontaan osallistuminen sekä mahdollisuus, osallisuus ja kyky kulttuuriseen itseilmaisuun ja merkitystuotantoon.

Julkaisussa esitetään seuraavia toimenpiteitä kulttuuripolitiikan eettisten valintojen näkyväksi tekemistä varten sekä eettisen vaikuttavuuden arvioinnin pohjaksi ja työkaluiksi:

- Valmistellaan seuraavan hallituskauden strategiseksi tavoitteeksi kulttuuripolitiikan jatkuvan eettisen arvioinnin kehittäminen.

- Nimitetään kulttuuripolitiikan eettisen arvioinnin kehittämistä johtava kulttuuripolitiikan etiikka -työryhmä vuosille 2007–2010.

- Käynnistetään kulttuuripolitiikan eettisen arvioinnin indikaattoreiden kehittämisprojekti vuosille 2007-2010.

- Käynnistetään yhteistyössä ulkoasiainministeriön kanssa osana Suomen kehitysyhteistyötä kulttuurin ja kehityksen monenkeskinen, eettisesti kestävään kulttuurituotantoon, kulttuuriyrittäjyyteen ja henkisen omaisuuden järjestelmän toimivuuteen keskittyvä yhteistyöhanke.

- Esitetään Suomen aloitteena osana Euroopan unionin kulttuurien välisen vuoropuhelun teemavuotta 2008 kansainvälisten kulttuuripolitiikan ja kulttuurisen diversiteetin eettisen arvioinnin indikaattorien Fair Culture -kehittämisprojekti vuosiksi 2008–2 010.

- Käynnistetään taiteen ja kulttuurin eri sektoreilla kunkin alan eettisten erityispiirteiden pohtiminen ja selvitystyö. Sisällytetään kulttuuripolitiikan eettisen arvioinnin kokonaisuuteen kulttuurinen diversiteetti, tasa-arvo, monikulttuurisuus, kulttuurivähemmistöt, kulttuurinen lastensuojelu, eettinen hallintomenettely, ammattieettiset koodit sekä eettisiä näkökulmia sisältävät normit, ohjeet, suositukset ja tavoitteet.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)vnk.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto