Agroekologinen symbioosi ravinne- ja energiaomavaraisessa ruoantuotannossa
Toimittaja:
Helenius, Juha
Koppelmäki, Kari
Virkkunen, Elina
Ympäristöministeriö
31.05.2017
Julkaisusarja:
Ympäristöministeriön raportteja 18/2017This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-11-4716-6Tiivistelmä
Ruokajärjestelmää leimaa ketjumalli, jossa ravinnekierto ei toteudu, ja toiminta on keskittynyttä. Agroekologinen symbioosi (AES) on vaihtoehtoinen malli: ryhmä maatiloja ja elintarvikejalostajia toimii sopimuksenvaraisesti yhdessä, fyysisesti toistensa lähellä paikallista ruokaa tuottaen. Yrittäjille tämä tarjoaa mahdollisuuden ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävämpään toimintaan sekä aiempaa parempaan kannattavuuteen. Pilottina kehitetyn Palopuron symbioosin ydin on 385 ha:n luomuviljatila, jonka läheisyydessä toimivat luomukanala ja -vihannestila. Symbioosin käynnistyttyä siihen kuuluva luomuleipomo jalostaa tilan viljan leiväksi. Viherlannoitusnurmien sato korjataan ja toimitetaan yhdessä hevosen- ja kananlannan kanssa kuivamädätyslaitokseen, mistä saadaan energiaa maatilalle ja leipomoon sekä biometaania myyntiin. Mädätysjäännös palautetaan pelloille lannoitteeksi. Vihermassojen kierrätys biokaasutuksen kautta vähentää ravinnehävikkiä. Lisäksi mädäte voidaan lannoitteena kohdentaa viherlannoitusta paremmin, mikä johtaa pienempien ympäristöhaittojen lisäksi parempiin satoihin. Agroekologiset symbioosit ovat ravinne-, energia- ja ilmastotehokas tapa tuottaa ruokaa. Kierrätysravinteiden ansiosta vesistökuormitus ja kaasumaiset päästöt vähenevät. AES on malli paikallisten ja alueellisten, kierto- ja biotalouden tavoitteiden mukaisten ruokajärjestelmien perustaksi