Hyppää sisältöön
    • Suomi
    • Svenska
    • English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
Haku- ja käyttöohje
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  • Etusivu
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Yliopistojen yhteishakutyöryhmän muistio


Avaa tiedosto
tr17.pdf (1.782Mt)
Lataukset: 

opetus- ja kulttuuriministeriö
02.06.2005
Julkaisusarja:
Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2005:17
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot

Julkaisun pysyvä osoite on

http://urn.fi/URN:ISBN:952-442-920-9
Tiivistelmä
Opetusministeriö asetti 24.8.2004 työryhmän, jonka tehtävänä oli määritellä ja suunnitella Opetushallituksen ylläpitämän hakijarekisterin yhteyteen sähköisen haun sisältävän yhteishakujärjestelmän rakenne, sisältö ja toimintatavat sekä esittää miten yhteisvalintoja on mahdollista laajentaa ja tukea osana yhteishakujärjestelmää. Lisäksi työryhmän tehtävänä oli huolehtia tarvittavasta tiedottamisesta. Työryhmän työn lähtökohtana oli hallitusohjelman tavoite yliopisto-opintojen nopeuttamisesta ja opintoihin sijoittumisen tehostamisesta. Hallitusohjelman tavoitetta on tarkennettu koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa 2003–2008 sekä yliopistojen ja opetusministeriön välisissä tulossopimuksissa 2004–2006. Työryhmän työtä edelsi selvitysmies, dosentti Sakari Aholan selvitys valintayhteistyön lisäämisestä yliopistoissa.

Yliopistojen yhteishakutyöryhmä ehdottaa, että yliopistoille rakennetaan sähköisen haun sisältävä yhteishakujärjestelmä. Järjestelmä rakennetaan Opetushallituksen ylläpitämän hakijarekisterin yhteyteen. Yhteishakuun kuuluvat yliopistojen päävalinnat. Yhteishaun ulkopuolelle jäävät ainakin aluksi erillisvalinnat, jotka kuitenkin voidaan toteuttaa käyttämällä hyväksi sähköistä hakujärjestelmää.

Yhteishaussa hakija voi hakea yhdellä hakulomakkeella enintään yhdeksään hakukohteeseen, jotka hän asettaa ensisijaisuusjärjestykseen hakuaikana. Järjestys on hakuajan päättymisen jälkeen sitova. Hakijan ensisijaisuusjärjestyksestä voidaan antaa valinnoissa lisäpisteitä. Hakeminen yliopistoihin voi tapahtua vahvaan tunnistamiseen perustuvan sähköisen hakupalvelun, vireillepanon mahdollistavan sähköisen hakulomakkeen tai perinteisen paperilomakkeen avulla. Tavoitteena tulisi olla, että sähköinen hakeminen yleistyy pääasialliseksi yliopistoihin hakutavaksi.

Yhteishaku voidaan järjestää kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Yhteishaussa noudatetaan yhtenäisiä hakuaikatauluja. Kevään haku alkaa helmikuun alussa ja päättyy huhtikuun lopussa. Valintojen tulokset valmistuvat heinäkuun kolmannella viikolla kuten nykyisinkin. Opiskelupaikkojen vastaanottamisajankohdat säilyvät ennallaan. Syksyn valinnoissa ehdotetaan noudatettavaksi yhtenäisiä hakuaikoja ammattikorkeakoulusektorin kanssa. Yhteishakujärjestelmän osaksi rakennetaan hakijaystävällinen yliopistoihin hakeutumista palveleva hakutieto-osio.

Yhteishakujärjestelmä esitetään toteutettavaksi kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe toteutetaan lukuvuoden 2008–2009 valinnoissa, jolloin otetaan käyttöön sähköinen haku. Toinen vaihe toteutetaan lukuvuoden 2010–2011 valinnoissa, jolloin otetaan käyttöön valtakunnallisen sijoittamisajon sisältävä kattava yhteishaku.

Päävastuu opiskelijavalinnoista säilyy yliopistoilla. Opetushallitus on järjestelmän rekisterinpitäjä. Yhteishakujärjestelmän ja valintojen kehittämisen tueksi esitetään perustettavaksi erillinen neuvottelukunta.

Yhteishakujärjestelmä sisältää varsinaisen yhteishaun lisäksi mm. taustapisteiden laskentapalvelun sekä kevyen ala- tai yliopistokohtaisen valinta-ajon käytettäväksi esimerkiksi ns. paperivalinnoissa. Lisäksi ehdotetaan, että International Baccalaureate -tutkinnon arvosanat kerätään keskistetysti yhteishakujärjestelmään ja perustetaan erilliset valtakunnalliset rekisterit lukion päättötodistuksen arvosanoista sekä yliopistojen opinto-oikeuksista ja tutkinnoista.

Yhteisvalintojen ja valintayhteistyön edistämiseksi työryhmä esittää, että yliopistojen valinnoissa yhtenäistetään valintapisteityksiä, siirrytään aineryhmäkohtaisiin kokeisiin, karsitaan hakukohteita, lisätään soveltavia kokeita sekä perustetaan koulutusalakohtaiset yhteistyöryhmät yhteisvalintojen ja valintayhteistyön tiivistämiseksi. Yhteishakujärjestelmä tukee toteutuessaan yhteistyön lisääntymistä mm. yhtenäisten hakuaikojen ja toimintatapojen, yhteisen hakulomakkeen, ensisijaisuusmenettelyn sekä valintoja tukevien taustapisteiden laskentapalvelun ja yhteisten valinta-ajojen kautta.

Yhteishakujärjestelmän rakentaminen edellyttää lainsäädännöllisiä uudistuksia.

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajan mukaanViimeksi lisätytAsiasanatJulkaisijat

Aineistojen tallennus

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
Tietosuoja
Saavutettavuusseloste
Valtioneuvoston kanslia
Puolustusministeriö
Liikenne- ja viestintäministeriö
Ulkoministeriö
Valtiovarainministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Sosiaali- ja terveysministeriö
Sisäministeriö
Maa- ja metsätalousministeriö
Ympäristöministeriö

Valtioneuvoston kanslia
|
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
·julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi·
Palvelun tuottaja
Kansalliskirjasto
Valtioneuvoston kanslia
Valtioneuvoston hallintoyksikkö
julkaisutuotanto(at)gov.fi | vnk.fi
Palvelun tuottaja Kansalliskirjasto